lördag 17 maj 2014

Hiljaiset kadut, autiot tuvat


Pitkän hiljaisuuden jälkeen on ehkä outoa aloittaa taas Vänön blogitus eräästä toisesta saaresta. Mutta koska kyseessä on Örö on sillä monenlaistakin yhteyttä Vänön kanssa. Saari on lähes saman kokoinen kuin Vänö ja kun seisoo Vänön hiekkarannalla vastapäätä näkyvä Örön tutkatorni kertoo selvästi saaren sijainnin. Ainakin vänöläinen Erik Berg teki pitkän työuran Öröllä ja moni on käynyt siellä kertausharjoituksissa. Linnakkeen läheisyys tulee liiankin tutuksi jokavuotisten sotaharjoitusten aikana, jolloin armeijan laivat liikennöivät lähivesillä ja joskus luulee ikkunoiden särkyvän ammuntojen aikana. Lisäksi tarina kertoo, että vänöläinen Klindsin ukko olisi saanut Örön palkkioksi luotsatessaan ruotsalaista sotalaivastoa. Lahjoituspaperin hän antoi tuon ajan nimismiehelle, jonka piti valvoa asiaa käräjillä. Nimismies kuitenkin hukkasi paperin ja näin asia jäi todistamatta.

Örö on vielä tyhjillään ja maihin nousu ilman lupaa on kielletty. Edellisestä käynnistäni saarella on yli kymmenen vuotta. Oli outoa nousta maihin tyhjään saareen. Aikaisin aamulla linnut lauloivat ja aurinko paistoi kirkkaasti, vaikka olikin viileää. Talot seisoivat autioina. Mutta sisällä rakennuksissa oli lämmintä. Tuli tunne kuin avaruusolennot olisivat siepanneet asukkaat ja elämä saarella olisi pysähtynyt siihen.

Rakennuksien lämpimillä seinustoilla kävi sen sijaan kova kuhina ja tapasin tämän kevään ennätyksen käärmeitä saman päivän aikana. Muistin lapsuudestani sanonnan, että käärmeet ilmestyvät pihapiiriin, kun talo autioituu. Kun ihmiset lähtevät luonto ottaa vallan.

Örössä on todella paljon rakennuksia, jotka nyt voidaan ottaa uuteen käyttöön, kun saari vuoden vaihteessa siirtyy metsähallituksen omistukseen. Tämä tulee väistämättä vaikuttamaan monella tavoin myös Vänön tilanteeseen. Metsähallituksen tarkoitus ei ole käyttää Örön rakennuskantaa asumiseen vaan suunnitelmissa on perustaa luontomatkailun keskus. Käärmeitä lukuun ottamatta saaren luonto, sijainti, maisemat, historia linnakesaarena ja käytettävissä olevat tilat vahvistavat uskoa, että tämä voi hyvinkin toteutua. Suunnitteilla on myös kylätalo ja tiloja taiteelliselle toiminnalle. Ehkä tulevaisuudessa voi Vänöltä tehdä retken saaristotansseihin tai konserttiin Örölle? Onko odotukset kävijämäärän suhteen realistisia jää nähtäväksi. Luvut ovat sen verran korkeita ettei noita kävijämääriä ole vielä nähty saaristossa aikaisemmin. Parhaassa tapauksessa Örö voi stimuloida koko alueen matkailua ja luoda lisää työpaikkoja ja asutusta myös lähisaarille. Vastaavaa tapausta kuin Örö ei ole ennen ollut, joten asiaa on vaikea ennustaa.

Vaeltaessamme pitkin ”Pitkää ikävää”, kiinalaisten sotavankien rakentamaa mukulakivikatua, yläpuolellamme leijaili merikotka. Näemme tykit, jotka on strategisesti sijoitettu korkeimmille kallioilla ja metsiä halkovat juoksuhaudat. Kävelemme rannan soravalleja pitkin takaisin 12 tuuman kasarmeille väistellen rantakaalin taimia. Ja ylitämme lopuksi helikopterikentän, jonka laidalta löydämme harvinaisen Lännen kylmänkukan. Sellainen on Örö, tänään autio ja ensi vuonna täynnä toimintaa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar